° Inget alkoholintag 24 timmar före tatueringstillfället.
° Undvik brun utan sol och bedövningskrämer.
° Ät gärna en ordentlig måltid innan tatueringstillfället, har du en heldag bokad ta gärna med mat eller tilltugg för att få extra energi!
° Behåll plasten på i 2-4 timmar.
° När du tar bort plasten så rengör med vatten och mild oparfymerad tvål.
° Smörj din tatuering med rena händer (du kan med fördel använda handsprit)
° Vi rekommenderar att du köper vår salva för bästa resultat då den är beprövad och till för just eftervård av tatuering.
° Upprepa sedan smörjningen 1-2 gånger dagligen i ca 14 dagar eller tills tatueringen läkt.
° Dem första 36 timmarna är de mest kritiska för läkningen.
° Undvik träning de första 36 timmarna
° Låt inte tatueringen bli torr under läkperioden och tvätta den för att undvika infektioner.
° Rör inte vid tatueringen med smutsiga händer och riv inte av skorporna.
° Undvik bad, sol, bastu och solarium de första 14 dagarna.
Penetrering av huden
Visst finns det risker med tatuering och det kan även finnas risker efter att man gjort tatueringen. För att det ska bli en bestående effekt av en tatuering så behöver man penetrera den skyddande delen av huden, det yttersta lagret. Att göra det kan innebära att man kan dra på sig infektioner, eller att man får en allergisk reaktion utan att man har koll på att man är allergisk. Det finns dock försiktighetsåtgärder som man kan vidta.
Blodsjukdommar
Infektioner som teoretiskt sett skulle kunna överföras via icke steril tatueringsutrustning eller med ett förorenat bläck är: hepatit B, hepatit C, tuberkulos och HIV. Det finns ingen officiellt rapport, där man uppgett att HIV infektion överförts via tatueringsprocessen. Det kan också finnas en risk för stelkramp. Idag är det en standard inom EU att man ska ta stelkrampssprutor. Vill man tatuera sig då ska man se till så att man är up-to-date med det.
Röntgen
Har man mycket svart i sin tatuering så kan det finnas en risk att man får problem vid till exempel en röntgen. Detta beror på att den svarta tatueringsfärgen ofta kan innehålla en järnoxid, som blir upphettad under en röntgenbehandling. Det är väldigt sällsynt dock att man får sådana skador vid röntgen. En tatuering är inget hinder för att man inte ska få en röntgenbehandling.
Andra risker med tatuering
Det finns även andra dokumenterade risker med tatuering och tatueringspigment kan ge och det är är exempelvis cancer, hyperplasi, tumörer eller vaskulit. Det kan även finnas risk för keratoakantom som är en snabbväxande kupoltumör som växer på huden. Drabbas man av detta så får man ta bort hela det drabbade området. Det förekommer även risker med tatuering att lymfkörtlar drar till sig pigment och de kan orsaka att en inflammation uppstår. Det finns alltid risker med tatuering , även om den är korrekt utförd.
Det förekommer alltid en risk, att man kan överföra sjukdomar från en patient till en annan. Tatuerare som använder samma instrument, får inte glömma sterilisera utrustning mellan varje kund. Då detta kan ge upphov till att en person som tatuerar sig, får en sjukdom från en annan person. Idag är det dock en mycket liten risk att detta sker, om man väljer att gå till en modern tatuerare. De vanligtvis är medvetna om risker med tatuering och de även använder sig utav engångsartiklar, vilket givetvis är en självklarhet hos oss